maandag 25 januari 2016

We hebben het broeikaseffect nodig


De afgelopen jaren, en nu nog altijd, waren er veel speculaties rond het (versterkt) broeikaseffect. Het zou ons milieu vervuilen en zorgen voor extreme droogte. Sommigen beweren zelfs dat de ontregeling van ons klimaat zodanig sterk zal zijn dat klimaatzones zullen verschuiven. Dat dit alles zou kunnen gebeuren is niet uitgesloten, maar dan zal het niet het gevolg zijn van dit 'versterkte' broeikaseffect. Het broeikaseffect is een natuurlijk proces dat de aarde nodig heeft om een gemiddelde temperatuur van 15°C te behouden. Zonder het broeikaseffect zou de gemiddelde temperatuur -18°C bedragen. Dit is dus een natuurlijke verhoging van 33°C. Al vanaf het ontstaan van de aarde verschuiven klimaatzones, warmt de aarde op om daarna weer af te koelen. Als mens kunnen we dit niet tegengaan, dus we kunnen het ook niet beïnvloeden. Het broeikaseffect hebben we nodig, waarom maken we er dan een probleem van?


Om te beginnen, even wat duidelijkheid scheppen. Het zogenaamde probleem van het broeikaseffect heeft niets te maken met andere milieuproblemen zoals het gat in de ozonlaag, fijn stof... De molecule die het broeikaseffect versterkt, CO2 dus, is geen vervuiler. We vervuilen de aarde dus niet, we stoten gewoon CO2 uit. De koolstofdioxide die in de atmosfeer zit, die het broeikaseffect veroorzaakt, zorgt ervoor dat het 33°C warmer is. Het broeikaseffect is dus een levensnoodzakelijk natuurverschijnsel. Zonder dit verschijnsel zou er geen leven mogelijk zijn op aarde.

Er zijn naast het broeikaseffect nog verscheidene milieuproblemen waar veel rond te discussiëren valt. Deze problemen zoals onze ecologische voetafdruk, het gat in de ozonlaag, ozonvorming in de onderste laag van de atmosfeer, kernafval, fijn stof... hebben totaal niets te maken met het broeikaseffect. In tegenstelling tot het uitstoten van CO2 moeten deze problemen wel dringend aangepakt worden. Dat we onze aarde uitputten is een serieuze zaak, net zoals de ozonvorming in de onderste laag van de atmosfeer. Er zijn dus problemen die wel aangepakt moeten worden, waarom houden we ons dan bezig met het broeikaseffect dat eigenlijk geen probleem is?


Wat wel waar is, is dat de temperatuur op aarde bijna een graad is gestegen de laatste 40 jaar. Zoals bovenstaande grafiek aantoont. Dit is niet volledig het gevolg van het versterkt broeikaseffect. Dit komt door verschillende natuurlijke factoren. De activiteit van de zon is hetgeen dat het meeste invloed heeft op de temperatuur op aarde. Als de zon zeer actief is en dus veel uitbarstingen heeft op het zonneoppervlak, dan verhoogt de temperatuur op onze blauwe bol aanzienlijk. Als de zon daarentegen totaal geen of weinig activiteit heeft, dan daalt de temperatuur op onze planeet. Dit is dan ook wel deels te danken aan het natuurlijke broeikaseffect. Naast zonneactiviteit spelen excentriciteit, aardashelling en precessie ook een grote rol in het veranderen van temperatuur op aarde. Door deze drie factoren vangt de aarde meer of minder zonnestralen op waardoor de temperatuur dus wordt beïnvloed.


Wetenschappers zijn de laatste jaren meer en meer bezig met het uitvinden en ontwikkelen van CO2-filters. Deze zouden gebruikt kunnen worden om CO2 uit de lucht te halen en te hergebruiken. Tegenwoordig bestaan er zelfs  kunstmatige bomen, sponzen die de koolstofdioxide uit de lucht halen of zelfs een soort cassette die de stof uit de lucht kan plukken. Maar waarom? Waarom zou je de stof die onze aarde de noodzakelijke 33°C warmer maakt uit de lucht willen halen? Waarom zou je een stof die niet schadelijk is en natuurlijk geproduceerd wordt willen wegnemen uit de natuur? Het antwoord is simpel: mensen willen er geld uithalen. Als ze erin slagen om CO2 uit de atmosfeer te halen, kunnen ze die doorverkopen en er tonnen geld mee verdienen. Maar sta eens stil bij de gevolgen als je dit doet. We hebben het broeikaseffect echt wel nodig, het is onmisbaar voor alle leven op aarde.

zondag 3 januari 2016

West-Vlaams in opmars?

Als je televisieprogramma's uit de oude doos bekijkt van pakweg zo'n 20 jaar geleden, dan merk je dat de voertaal in de meeste programma's het algemeen Nederlands of AN was. Dialect was uit den boze. Een tiental jaar geleden hoorde je meer en meer dialect, en in het bijzonder Antwerps in series, zoals bijvoorbeeld 'Chez bompa Lawijt' en 'de Bakeljauws'. Ook in gewone quizprogramma's, talkshows en andere entertainmentprogramma's was er een duidelijke evolutie naar een  soort tussentaal. Mensen proberen niet langer hun afkomst te verbergen, maar praten zoals ze dat thuis doen, de één al wat platter dan de ander. Series die zich afspelen in Gent, krijgen een Gentse tongval, die van in Hasselt  een Hasseltse. Het algemeen Nederlands lijkt enkel nog weggelegd voor het nieuws en andere intellectuele programma's. Maar de afgelopen jaren zien we als het ware een opmars van het West-Vlaams dialect op televisie en op andere plaatsen. We spreken hier niet over een West-Vlaams accent, maar duidelijk een uitgesproken dialect met bewust gekozen typische woorden en uitdrukkingen. En wat ook opmerkzaam is dat het West-Vlaams vooral gebruikt wordt om een humoristische noot aan het geheel te brengen, dit was niet of toch veel minder het geval bij bv. het Antwerps. Is dit misschien de reden dat deze opmars zich ook verder zet op andere vlakken en dat het West-Vlaams zelfs tot ver buiten België populair wordt?



















De afgelopen jaren is het West-Vlaams duidelijk aan een  opmars begonnen. Je hebt het misschien al zelf gemerkt, maar de laatste jaren werd er duidelijk meer gedaan rond het West-Vlaams. Het begon eigenlijk allemaal met Gerrit Callewaert uit Bavikhove, gespeeld door Wim Opbrouck, die wekelijks zijn zegje kwam doen op tv over de ondertiteling van de West-Vlaming. Of het legendarische filmpje waarin hij computerles geeft in het West-Vlaams. Het zijn maar kleine dingetjes, maar zo begon het allemaal. Ook de humoristische toon van het West-Vlaams werd hiermee onmiddellijk gezet.



Vervolgens werden er ook meer programma's gemaakt in het West-Vlaams en begonnen de West-Vlaamse zangers ook aan hun opmars. Zangers zoals Flip Kowlier (en 't Hof van Commerce), Arno, Het Zesde Metaal, Preuteleute... allemaal kregen ze meer een meer aandacht en wonnen aan populariteit. Volgens sommigen omdat, als je in het West-Vlaams zingt, het iets extra geeft. Zelfs mensen die er niets van verstonden begonnen ook naar deze muziek te luisteren. Ook de tv-programma's zoals 'Eigen Kweek' en 'Bevergem' waren razend populair op de Vlaamse tv. En niet alleen daar kwam het West-Vlaams steeds meer voor...

Want welk dialect heeft zijn eigen app? Toen de populariteit van het West-Vlaams duidelijk werd zagen enkele ondernemende geesten hierin mogelijkheden en ontwikkelden een app waarmee je West-Vlaams kan leren. Deze app, genaamd 'Iedereen West-Vlaams', was een dikke hit, na een week was hij al 32.000 keer gedownload en stond hij in de top 10 apps van de Belgische Apple-store. De applicatie had als doel de mensen West-Vlaams te doen leren op een grappige manier. Je kreeg dus een correcte Nederlandse zin met de West-Vlaamse vertaling naast, en als je daarop klikte, werd deze eens voorgelezen. Je kon er ook oefeningen mee maken om het helemaal onder de knie te krijgen.



En alsof dat allemaal nog niet genoeg was werden er nog T-shirts gemaakt over het West-Vlaams. Op die T-shirts stond er dan zoiets als 'Boy means sweater' en 'Awesome means breath'. Deze T-shirts werden een groot succes en werden zelfs wereldberoemd. Zelfs mensen in Australië begonnen ze te dragen. Er bestaat geen andere taal of dialect waar zoiets ooit mee gebeurde. Onderaan de T-shirt markeert de maker het met de zin 'West-Flemish for behinners'. We kunnen het dus niet langer ontkennen, het West-Vlaams waarmee iedereen zo graag lacht in aan een ware opmars begonnen! Begin dus ook maar al wat West-Vlaams te leren want wie weet is het de nieuwe wereldtaal!


Bronnen:
 http://www.demorgen.be/muziek/radio-1-sessies-kiest-voor-west-vlaams-dialect-ontroering-en-opwinding-b2952b57/

http://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/cultuur-en-media/het-houdt-niet-op-na-eigen-kweek-mag-west-vlaanderen-zich-straks-ook-aan-bevergem-verwachten/article-normal-101567.html

http://www.standaard.be/cnt/dmf20120605_00173800

Foto: T-shirts

Filpmjes:
Filpje: computerles in het West-Vlaams

Filmpje: Gerrit Callewaert

App:
De link naar de app: Iedereen West-Vlaams