maandag 30 mei 2016

Het ontstaan van het schrift


Rond 3000 voor Christus konden mensen al veel doen. Ze konden communiceren, handelen, zaadjes planten en oogsten, vuur maken... Toen ze begonnen handelen moesten ze iets hebben om alles bij te kunnen houden, want alles onthouden was maar moeilijk. Er werd een schrift ontwikkeld. Maar hoe zag dat eruit?

 

Het allereerste teruggevonden schrift noemt het Soemerische schrift. Dit schrift bestond enkel uit pictogrammen die letterlijk voorstelden wat er stond. Het is ontstaan in het zuiden van Mesopotamië Het schrift begon te evolueren en splitste zich in twee. Het ene schrift werd het elamitisch schrift genoemd en het andere is nog altijd door velen gekend tot op de dag van vandaag en dat is het spijkerschrift. Het elamitisch schrift is later ook uitgestorven. Volgende figuur geeft aan hoe het Soemerische schrift (links) geëvolueerd is naar het spijkerschrift (rechts).


Uiteindelijk vloeide, uit het spijkerschrift en het Egyptisch hiërogliefen schrift, het Proto-Sinaïstische schrift voort. Dit geschrift, met een duidelijk alfabet, lag aan de basis van het Griekse, het Arabische, het Ciryllische, het Fenicische, het Armeense en het Latijnse alfabet. Het Proto-Sinaïtische schrift ontstond rond 1700 voor Christus in Irak. Uiteindelijk is het gekende alfabet van vandaag uit het Latijnse voortgekomen.

Hieronder nog een filmpje dat aantoont waar en wanneer de schriften ontstaan zijn.
Een vertaling van de belangrijkste geschriften:
  • Sumerian Pictographic = Soemerische schrift
  • Elamite = Elamitisch schrift
  • Cuneiform = Spijkerschrift
  • Proto-Canaanite alphabet = Proto-Sinaïtische schrift
  • Indusvaley pictographic = Indus schrift

Bronnen:

Z.A. (10/12/2015). Soemerisch. [30/05/2016, Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Soemerisch]

Z.A. (28/04/2016). Elamitisch. [30/05/2016, Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Elamitisch]

Z.A. (z.d.). Top 10 oudste schriften aller tijden. [30/05/2016, Alle top 10 lijstjes: http://www.alletop10lijstjes.nl/top-tien-oudste-schriften-aller-tijden/]

Z.A. (27/07/2015). Proto-Sinaïtisch. [30/05/2016, Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Proto-Sina%C3%AFtisch]

zondag 29 mei 2016

Debat, discussie of betoog?

Iedereen kent het wel. Je zit aan tafel met je vrienden of familie en je komt op een onderwerp waarmee niet iedereen het altijd eens is. Dit is niet slecht, want anders zou het gesprek toch maar stilvallen. Maar met wat ben je dan bezig? Zijn jullie dan aan het discussiëren of aan het debatteren? En wat is dan een betoog? Laten we hier eens wat duidelijkheid in brengen.

 

Een debat gaat als volgt. Er zijn drie partijen en er wordt een stelling gegeven. De eerste groep is voor die stelling en gaat deze verdedigen. De tweede groep daarentegen is tegen de stelling. Deze partij gaat de stelling proberen te ontkrachten. Dit ook door argumenten te geven. Beide partijen moeten ook kunnen inspelen op elkaar. De bedoeling is dan om de derde partij, ofwel jury, te overtuigen. Na een debat is er altijd een duidelijke winnaar.

Een discussie lijkt heel hard op een debat, alleen is een discussie en vorm van een gesprek , en een debat niet. Nog een groot verschil is dat er hier meerdere partijen kunnen aan deelnemen. In een discussie proberen de verschillende partrijen elkaar te overtuigen door, net als bij het debat, hun stelling te beargumenteren en de argumenten van de anderen te weerleggen. Een discussie is meestal ook wat onoverzichtelijker en er is niet altijd een winnaar.

Een betoog is eigenlijk een monoloog. Dit betekent dat er maar één iemand aan het woord is. De bedoeling van een betoog is het grote publiek overtuigen. Een betoog begint vaak met een anekdote, waarna de stelling komt. Hierna begint de betoger met argumenten te geven, en de tegenargumenten te ontkrachten. Als laatste uit hij zijn conclusie. Als dit iemand was met gevoel voor inspelen op de mens, dan kan het zijn dat hij een grote massa mensen heeft kunnen overtuigen.

De bedoeling van de drie is dus ongeveer dezelfde, maar toch zijn het drie verschillende dingen. De discussie wordt dagelijks gebruikt door iedereen dus iedereen is hier vertrouwd mee. Wat niet wil zeggen dat iedereen dit even goed kan natuurlijk. Oefenen, oefenen, oefenen en je komt er wel!


Bronnenlijst:

Z.A. (z.d.). Deel 3: Debat of discussie. [29/05/2016, Nederlands Debat Instituut: http://debatinstituut.nl/bibliotheek/overtuigtips/item/serie-winnende-debattips-deel-3-debat-of-discussie]

Z.A. (z.d.). Onderwerpen, stellingen voor een betoog, debat, discussie. [29/05/2016, Infonu: http://educatie-en-school.infonu.nl/diversen/86500-onderwerpen-stellingen-voor-een-betoog-debat-discussie.html]

Z.A. (25/03/2016). Debat. [29/05/2016, Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Debat]

Z.A. (16/12/2014). Discussie. [29/05/2016, Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Discussie]

Z.A. (14/03/2016). Betoog. [29/05/2016, Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Betoog]

vrijdag 13 mei 2016

Meerdere West-Vlaamse dialecten

Het West-Vlaams bestaat niet uit één soort dialect. Dit lijkt misschien zo voor mensen die geen West-Vlaams spreken, want die kunnen het verschil niet echt horen. Maar toch is er een grote diversiteit tussen de verschillende soorten West-Vlaams. Hier een overzichtje.

 

Ten eerste hebben we het Brugse West-Vlaams. Dit wordt gesproken in Brugge, een het noord-oostelijke deel van de kust. In Oostende wordt ongeveer hetzelfde gesproken. Dit is het standaard West-Vlaams. Hier en daar eens een Frans leenwoordje, maar voor de rest niets speciaal. Dit stemt ook overeen met het Zeeuws-Vlaams dat in Zeeuw-Vlaanderen gesproken wordt.

Als volgende hebben we het West-Vlaams rond de regio Maldegem, Meetjesland... Hier zit al meer een Oost-Vlaamse 'touch' in. Het is al een totaal ander dialect dan het Brugse. Dit dialect ligt eigenlijk in de overgangszone tussen het Brugse en Gentse.

Als laatste hebben we dan nog het Kortrijks dialect. dit wordt, zoals gezegd gesproken in de regio Kortrijk, Ieper... Hier vinden we meer Franse woorden terug. Nog een groot kenmerk hiervan is de -sch- die omgevormd wordt tot -sc-. Enkele voorbeelden: 'schoon' wordt 'scone', 'schijf' wordt 'scieve' en ga zo maar door. Dit dialect wordt ook wel het Vlaemsch genoemd.

We kunnen dus besluiten dat er niet maar één soort West-Vlaams bestaat. Er bestaan er veel, maar wel drie grote groepen. Als je dus West-Vlaams wil leren, heb je dus ervaring nodig met de verschillende dialecten. Veel succes met ze te herkennen ;)

Bronnen: